loader image
het logo van Steppi

Valéncia: De groene hoofdstad van 2024!

Natuurgebieden Valencia

Europese Groene Hoofdstad 2024!

Valencia heeft met trots de titel Europese Groene Hoofdstad 2024 ontvangen van de Europese Commissie. Deze erkenning benadrukt niet alleen de schoonheid van de stad, maar ook toewijding aan duurzaamheid en ecologische vooruitgang. Met groene plekken en voortdurende inspanningen op het gebied van hernieuwbare energie en duurzaam toerisme, schittert Valencia als een lichtend voorbeeld van een stad die vastbesloten is om de ecologische impact te verminderen, terwijl de inwoners en bezoekers een hoogwaardige levensstijl biedt.

Laten we eens kijken naar enkele van de opmerkelijke hoogtepunten die Valencia tot deze eervolle onderscheiding hebben geleid

1. Groene route

De Jardín del Turia, een bruisend park van negen kilometer lang dat zich een weg baant door het hart van de stad, is een levendige herinnering aan Valencia’s sterke band met de natuur. Wat eens de loop van de rivier de Turia was, is nu omgetoverd tot een oase van tuinen, sportfaciliteiten en recreatiegebieden. Wist u dat maar liefst 90% van alle inwoners van Valencia groene ruimtes binnen een straal van 250 meter van hun huis.

2. Wetenschap en innovatie

Valencia’s ‘Stad van Kunsten en Wetenschappen’ is niet alleen een architectonisch wonder, maar ook een centrum van milieueducatie en bewustzijn. Met tentoonstellingen gewijd aan het behoud van onze planeet, draagt het bij aan het verspreiden van kennis over de ecosystemen die ons omringen.

3. Lokale voedselproductie

Met vruchtbare landbouwgrond in de buurt voorziet Valencia de inwoners en de beroemde Central Market van een overvloed aan verse groenten en fruit, het hele jaar door geoogst uit de nabijgelegen boerderijen.

4. Duurzame mobiliteit

Valencia heeft een uitgebreid netwerk van fietspaden, samen met een efficiënt metro- en tramsysteem, en natuurlijk de e-scooters van Steppi. Deze transportmiddelen stimuleren duurzame mobiliteit en verminderen de afhankelijkheid van vervuilende voertuigen.

5. Hernieuwbare energie

Valencia omarmt alternatieve energiebronnen, zoals energie uit golven en zonne-energie, benutten van de overvloedige zonneschijn gedurende 300 dagen per jaar en onderzoekt voortdurend nieuwe manieren om de energiebehoeften te verduurzamen.

6. Natuurparken

Valencia draagt haar steentje bij aan het behoud van waardevolle ecosystemen en habitats met twee beschermde natuurparken binnen haar grenzen, waaronder het biodiverse Albufera-natuurpark. Deze parken dienen als belangrijke toevluchtsoorden voor een diverse reeks van planten en dieren.

7. Duurzaam toerisme

Valencia verwelkomt jaarlijks miljoenen toeristen en moedigt hen aan om de stad op een duurzame manier te verkennen, lokale bedrijven te ondersteunen en te genieten van de authentieke gastronomie.

8. Behoud van de oceaan

De Oceanogràfic Foundation van Valencia speelt een cruciale rol bij het herstellen van beschadigde mariene ecosystemen, het redden van bedreigde diersoorten en het beschermen van de algehele zeegezondheid.

Als Europese Groene Hoofdstad 2024 heeft Valencia een glansrijke erkenning verdiend voor de voortdurende inzet voor duurzaamheid en toewijding aan een groenere toekomst voor inwoners en de wereld. Laten we hopen dat andere steden geïnspireerd worden door voorbeeld en zich evenzeer inzetten voor een duurzamere en groenere toekomst. Valencia, felicitaciones por este logro extraordinario!

Rent your own steppi